Retròpolis València 1a edició – Retroinformàtica i videojocs clàssics

Retròpolis València 1a edició – Retroinformàtica i videojocs clàssics

Per tercer any consecutiu, el Campus de Vera de la Universitat Politècnica de València acull un esdeveniment públic dedicat a la retroinformàtica, amb moltes novetats al respecte. El dissabte 30 d’abril naix Retròpolis, i es presenta en societat com un esdeveniment, l’organització de la qual està al càrrec, exclusivament, del Museu d’Informàtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica, vinculant-se amb la vida cultural i social del centre. Serà una iniciativa que començarà dissabte i continuarà, en el marc de la setmana cultural de l’ETSINF, fins al dijous 5 de maig.

Les conferències de la jornada inaugural de Retròpolis el dissabte 30 estan provocant molta expectació, amb una previsió d’afluència de públic de més de mil persones:

– Conferència de José Vicente Pons, ex-programador de l’Edat d’Or del Software Espanyol (sistemes de 8 bits), posteriorment cofundador i president de Exelweiss Entertainment, empresa de videojocs, i, finalment, cofundador de Akamon Entertainment, una desenvolupadora de jocs socials que, cap a finals del 2015, ha estat valorada (i comprada pel grup canadenc Imperus Technologies) per la, gens menyspreable, xifra de 23 milions d’euros.

 – Conferència de Paco Portalo, coautor de La Pulga, el primer videojoc espanyol per a sistemes de 8 bits, qui vindrà a parlar-nos sobre un article recentment publicat a la revista Novática, concretament de l’any 2015, del qual és també coautor, juntament amb Eduardo Mena, professor titular i director del Museu d’Informàtica Històrica a la Universitat de Saragossa, el títol del qual és “Els videojocs com a paradigma d’innovació en els orígens de la indústria del software espanyol”.

 – Conferència de Manuel Pazos i Daniel Celemín, autors d’un nou remake de La Abadía del Crimen, considerat el millor videojoc espanyol de l’Edat d’Or del Software Espanyol, presentat en març, amb el nom de “La Abadía del Crimen Extensum”.

 – Conferència de Fran Gallego, professor col·laborador de la Universitat d’Alacant, la docència del qual s’ubica a les àrees de les matemàtiques, el raonament automàtic i els videojocs, per als graus d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Multimèdia. És membre fundador i director tècnic de ByteRealms, marca registrada de desenvolupament de videojocs de la Universitat d’Alacant, així com és membre del grup Scener CheeseTea i, a més, té un blog i diversos desenvolupaments retro, com a membre del grup Fremos. Ens parlarà de CPCTelera, un projecte de motor de creació de videojocs (Game Engine) per a Amstrad CPC, un dels flamants sistemes de 8 bits dels anys 80.

L’àmbit de l’esdeveniment es completa la setmana posterior, de dilluns a dijous, amb diverses activitats del Museu, en un context més acadèmic i que se centra en l’alumnat universitari.

Retròpolis s’estrena, en el panorama retro, amb uns continguts que ens traslladaran als anys 70 i 80 en l’àmbit de la informàtica, incloent-hi una exhaustiva exposició de videojocs d’Star Wars, amb motiu de celebrar el dia internacional de la franquícia (May the 4th be with you). El programa de conferències està pensat per commemorar, per una banda, les efemèrides importants respecte a l’anomenada “Edat d’Or del Software Espanyol”, com per exemple el 30 aniversari del naixement de la companyia Ópera Soft, i, per una altra banda, per dotar de rellevància a diversos esdeveniments relativament recents i relacionats amb la retroinformàtica, bé en l’àmbit acadèmic de la investigació científico-tecnològica, bé en el dels desenvolupaments amateur, sota el que es coneix com “l’escena hombrew”, abastant tant l’àrea del hardware com la del software.

Però això no és tot. En Retròpolis València 2016 també tindrem: visites guiades al Museu d’Informàtica; torneigs de videojocs clàssics; tallers de desenvolupament pràctic; mercat ambulant de compra-venda; exposició de Treballs Finals de Grau realitzats en l’àmbit del Museu, i la nostra contribució solidària per cortesia de “Videojuegos x Alimentos“, una organització sense ànim de lucre que ven videojocs usats a canvi de quilos d’aliments no peribles, que posteriorment es donaran al Banc d’Aliments de València. Pots participar des de hui mateix, fins al 30 d’abril, amb la donació de videojocs de qualsevol plataforma, ordinador o videoconsola, antics o moderns. Aquests videojocs, juntament amb els que porten des de “Videojuegos x Alimentos”, podràs canviar-los per quilos d’aliments no peribles que es recolliran per portar-los a una ONG.

Retròpolis està organitzat pel Museu d’Informàtica de l’ETSINF, i està patrocinat per l’Àrea d’Activitats Culturals de la UPV. Se celebra del 30 d’abril fins al 5 de maig als espais de l’exposició permanent del Museu d’Informàtica (Edifici 1E); l’horari d’accés es qualsevol dia, de les 10.00 h fins a les 20.00 h.

Més informació a: http://museo.inf.upv.es/retropolis/

Share