L’algorisme d’Ada

Títol: L’algorisme d’Ada. La vida d’Ada Lovelace, filla de lord Byron i pionera de l’era informàtica
Autor: James Essinger
Editorial: ALBA TRAJECTES
ISBN: 97884-90651384
Ressenya: 150 anys després de la seua mort, un conegut programa informàtic va rebre el nom d’Ada en homenatge a Ada *Lovelace, l’única filla legítima de lord Byron. Des que matemàtics com Alan Turing van començar a reconéixer la seua contribució, decisiva però oblidada, hui se la considera pionera en l’era de l’ordinador. La seua mare, Annabella Milbanke, després d’abandonar al seu marit en 1816, estava decidida a allunyar-la de la «bogeria *Byron», testificada des de diverses generacions, i va voler donar-li una educació severa, centrada en les matemàtiques i que no encoratjara la seua imaginació. No obstant això, als tretze anys, la xiqueta ja pensava en la màquina de volar; i, als dènou, quan va conéixer a Charles Babbage, l’inventor d’un projecte de «maquina analítica» (una sofisticada calculadora), va veure les infinites possibilitats de la nova troballa. La seua aportació, de fet, va ser fonamenta: va ser ella qui va establir la diferència entre dades i processament, essencial per a la computació. James *Essinger compta amb detalls i amenitat en L’algorisme d’Ada les circumstàncies i el desenvolupament d’aquest inusitat talent enmig de les pors d’una mare obstinada i el llegat d’un pare tempestuós. Un retrat íntim de la tala però important vida d’Ada *Lovelace i al mateix temps una breu història d’alta societat londinenca del segle XIX.

Posted in Llibres.