Evolució dels sistemes d’emmagatzematge

En aquest mural vam mostrar l’evolució dels sistemes d’emmagatzematge, des de les targetes perforades als sistemes d’emmagatzematge en el núvol, passant pels discos òptics, discos durs, disquets, targetes de memòria etc..

Història

Quan parlem d’emmagatzematge de la informació hem de retrocedir fins a les primeres formes d’escriptura. No obstant això, si l’emmagatzematge d’informació té com a objectiu processar-la amb alguna màquina, llavors només és necessari retrocedir fins a la Revolució Industrial, quan es va plantejar utilitzar la màquina de vapor en els telers. Per a això, Basile Bouchon va idear una manera de codificar i emmagatzemar els patrons o dibuixos dels teixits en targetes perforades, mecanisme perfeccionat poc després per Joseph Marie Jacquard.

En aquest context, Charles Babbage va projectar entorn de 1820 la Màquina Analítica, precursora de l’ordinador modern, per al càlcul fiable de taules matemàtiques. La Màquina Analítica emprava les targetes perforades de Jacquard per a la introducció de dades. El programa de càlcul que va publicar Ada Byron per a aquesta màquina va fer d’ella la primera programadora de la història.

A la fi del segle XIX les targetes perforades van ser utilitzades amb èxit en l’elaboració automàtica del cens dels EUA i van representar la base de la introducció d’informació en les computadores dissenyades fins ni més ni menys que els anys 70 del segle XX.

En el context de les primeres computadores electròniques, a mitjan segle XX, la construcció dels dispositius d’emmagatzematge de gran capacitat i accés ràpid va suposar tot un repte. Els tubs de Williams, basats en els tubs de raigs catòdics, van ser un primer intent.

En els anys 50 es va començar a usar el magnetisme com a base de l’enregistrament d’informació, primer en suports blans com a cintes i després en altres rígids com a tambors i discos. El principi és senzill: s’estén una capa de material magnetitzable sobre una superfície i la informació es grava en forma de xicotets dipols magnètics. El computador UNIVAC I, de 1951, incorporava unitats de cinta que podien emmagatzemar fins a 128 unitats o paraules per polzada.

Prompte va aparéixer el tambor, de forma cilíndrica, amb capacitat entorn de les deu mil paraules, però va ser sobrepassat pels discos durs, més ràpids i eficients. En un disc dur el material magnètic s’estén sobre diversos plats circulars que giren a gran velocitat. Per cada superfície magnètica hi ha un capçal que permet la lectura i escriptura d’informació. El primer disc dur va ser l’IBM 350, comercialitzat l’any 1956, amb una capacitat de poc més de quatre milions de paraules d’informació. Amb el temps, les millores contínues en la tecnologia magnètica van permetre disposar d’unitats de disc dur barates i de gran capacitat per a tota mena d’ordinadors.

Malgrat el desavantatge de l’accés seqüencial de les cintes enfront de la velocitat dels discos durs, el seu menor preu i major capacitat i adaptació com a suport de les còpies de seguretat, les va convertir en la tecnologia d’emmagatzematge dels grans mainframes i minicomputadores de la segona meitat del segle XX i, sorprenentment, segueixen presents en alguns sistemes informàtics del segle XXI, encara que el seu ús comença a reduir-se.

Les compactes i pràctiques cintes de casset van permetre l’expansió de la informàtica domèstica durant la dècada de 1980. Aquestes cintes van ser substituïdes pels discos flexibles que, en essència, utilitzen la mateixa tecnologia que els discos durs però tenen un suport menys rígid, més lleuger, amb menor capacitat d’emmagatzematge, però fàcilment transportables.

En la dècada de 1990 va aparéixer un suport amb tecnologia òptica: el disc compacte o CD, acrònim de Compact Disk. Malgrat la seua major capacitat d’emmagatzematge, inicialment tenien el desavantatge de ser dispositius de només lectura. Per aquesta raó es van continuar desenvolupant altres tipus de discos flexibles de vida efímera: el minidisc de Sony, o el Zip i el Jaz de Iomega, són alguns exemples, amb capacitats que anaven des de 100 MB fins a 1 GB.

A la fi dels anys 1990 va aparéixer la tecnologia flaix, un mitjà d’emmagatzematge electrònic i no volàtil. Inicialment desenvolupada per a fotografia, va permetre el desenvolupament de dispositius d’emmagatzematge molt compactes que, encara que inicialment molt cars, prompte van superar de llarg les capacitats de la tecnologia òptica. D’aquesta manera, des de començaments del segle XXI les unitats d’estat sòlid o SSD, per les seues sigles en anglés Solid State Drive, han facilitat la substitució gradual dels discos durs magnètics en tota mena de computadors. Gràcies a la tecnologia flaix, aquestes unitats redueixen les necessitats d’energia i augmenten les velocitats de transferència.

Curiosament, l’últim gran avanç en sistemes d’emmagatzematge no es deu a un desenvolupament tecnològic en aquesta àrea, sinó en el camp de les xarxes de computadors. En efecte, l’aparició de xarxes d’alta velocitat ha permés crear grans centres informàtics enfocats a l’emmagatzematge de dades, com a documents, fotografies, vídeos, etcètera. Coneguda col·loquialment com “el núvol”, en essència es tracta d’un espai d’emmagatzematge construït per mitjà d’un nombre enorme de dispositius connectats entre si i accessibles mitjançant una connexió de xarxa. Òbviament, aquest no és l’últim pas en l’evolució… quin serà el següent?

Aquest mural ha sigut realitzat pels dels estudiants de l’assignatura de Pintura i Entorn del curs 2020-2021 del Grau en Belles arts de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València dirigits pel professor Juan Antonio Canales, als quals els agraïm des del *Museu d’*Informàtica de la Universitat Politècnica de València el seu esforç i dedicació.

Aquest mural s’exposa en el corredor de l’edifici 1B de l’ETSINF. Visita-ho i gaudeix d’aquesta xicoteta retrospectiva… i no dubtes a fotografiar-te amb el teu sistema d’emmagatzematge favorit.