Oferta D’activitats

Oferta d’activitats del Museu d’Informàtica, actualment es pot fer una reserva de qualsevol dels tallers, orientats a alumnes de secundària i batxillerat.

Important: En els tallers de Retroinformática i de Clau Pública la reserva només és possible els dimecres de matí.

Per necessitat docent dels estudiants de graus de la ETSINF, no hem pogut reactivar les visites guiades al museu. Esperem reactivar-les al més prompte possible.

L’enllaç al formulari per a reservar un taller és: https://www.upv.es/pls/soalu/SIC_FRM.Formulario?P_ID=761151

Per a tindre més informació,  contacte: activitats.museu @ etsinf.upv.es

Visites Guiades (No disponible actualment)

La visita guiada és la millor manera de conèixer les instal·lacions i fons del Museu d’Informàtica. L’activitat inclou la projecció d’un documental sobre la Història de la Informàtica i després un recorregut guiat per l’exposició permanent del museu. En la visita es podran contemplar dispositius de càlcul de tot tipus, les principals fites de la informàtica domèstica i també un bon nombre de sistemes informàtics de grans dimensions. La visita serà organitzada en cada cas per adaptar-la de la millor manera possible al nombre de visitants. Les visites guiades estan dissenyades per a tot tipus de públic.

La Informàtica Vintage

Aquesta activitat submergeix el visitant en el món i els usos informàtics dels primers ordinadors domèstics. Utilitzem microordinadors Amstrad dels anys 80 del segle XX per estudiar petits programes en llenguatge BASIC (no cal conèixer-lo prèviament) i també per jugar amb videojocs de l’època. A causa de les particularitats de les condicions de l’espai i de la naturalesa del material de treball, el museu fa una crida a la responsabilitat i bon ús d’aquest material. Aquest taller pot acollir a 32 persones com a màxim. Taller d’interès per als amants del retro i el vintage.

Tallers de Programació

En aquesta activitat ensenyem a programar a través de la concepció i disseny d’un videojoc, tal com ho faria una enginyera informàtica aplicant el pensament computacional. Per participar en el taller no cal tenir coneixements previs de programació o de l’eina Scratch: només cal molta motivació i ganes d’aprendre a programar, una destresa indispensable per viure al segle XXI. Taller orientat per a persones sense experiència en la programació d’ordinadors.

Aquest taller combina la programació en Scratch i la interacció amb el món físic a través de la targeta de sensors Picoboard. Els visitants es divertiran d’allò més dissenyant i programant jocs en què intervenen barres de desplaçament, botons i sensors de llum i so. Taller per a persones amb coneixements bàsics de programació en l’entorn Scratch que vulguen inserir els efectes del món real en els programes (programació física).

Aquest taller combina la programació en la plataforma Makecode (amb un llenguatge per blocs similar a Scratch) i la interacción amb el món físic a través de la xicoteta computadora programable micro:bit. Els visitants es divertiran de valent dissenyant i programant jocs en els quals intervenen aceleròmetres, sensors de temperatura, leds i so. Taller per a persones amb coneixements bàsics de programació en l’entorn Scratch o similar que vulguen ficar els seus programes en una microcomputadora.

Tallers de criptografia i criptoanàlisi

En aquest taller ensenyem alguns dels mètodes més coneguts i enginyosos d’encriptació de missatges. A més, introduïm les bases matemàtiques de la criptoanàlisi o part de la criptografia dedicada a desencriptar missatges. Sense perdre de vista la perspectiva històrica, l’activitat dona a conèixer què podem fer en el dia a dia per augmentar el nivell de la nostra privacitat a internet. Taller d’iniciació a la criptografia per a les futures expertes i experts en ciberseguretat.

Coneix la vida i obra del matemàtic britànic Alan Turing, un dels precursors més importants de la informàtica. El taller se centra en el paper que Alan Turing va exercir durant la Segona Guerra Mundial com a criptoanalista dels missatges de l’exèrcit alemany codificats mitjançant la Màquina Enigma. Els visitants faran de criptoanalistes, coneixeran com era la Màquina Enigma i podran codificar i descodificar missatges amb ella tal com es va fer durant la guerra. Aquest taller permet conèixer una persona importantíssima en l’àmbit de la informàtica i el xifrat basat en màquina de rotors.

El taller mostra el fonament matemàtic dels sistemes de xifrat asimètric usat en els sistemes informàtics actuals. A través d’activitats pràctiques explicarem el principi de Kerckhoffs, la diferència entre clau pública i privada, examinarem les bases de l’algorisme de Diffie-Hellman basat en els nombres primers i intentarem trencar el xifrat de missatges. Aquest taller requereix una mínima base matemàtica (factorització, nombres primers), raó per la qual està indicat per a l’alumnat de Batxillerat.

Recomanació per edats

A tenir en compte per tutors i tutores de les visites

  1. Com a museu universitari i públic que som, els nostres recursos són limitats. Tot i això, invertim molta il·lusió, dedicació i esforç per intentar millorar l’educació de la nostra societat, despertar vocacions i aconseguir formar bones persones.
  2. Que no es pague diners per gaudir de les activitats no vol dir que fer-les resulte de bades. Ni de bon tros. Als nostres visitants els exigim una entrada Sostenible en forma de RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics) com un mínim gest amb el futur del nostre planeta.
  3. Les activitats duren aproximadament dues hores seguides i es requereix la complicitat i participació del professorat que actua com a responsable, tant en la gestió de la reserva com durant la pròpia activitat. Esperem d’aquesta persona la màxima cooperació i puntualitat el dia de la visita.
  4. En aquells tallers en què es fan servir ordinadors la política de ciberseguretat de la universitat exigeix ​​la identificació de cada visitant (nom, cognoms i DNI). El museu sol·licitarà aquesta informació a la persona responsable de la visita en el moment oportú per poder obtenir les credencials d’accés.
  5. Abans de la visita al museu recomanem que la temàtica de la mateixa es treballe a classe perquè l’alumnat arribe preparat mínimament a fer l’activitat. Es pot treballar alguna de les Activitats Pedagògiques que proposem o bé aquelles que considere oportunes la persona responsable del grup.
  6. El museu es reserva el dret de cancel·lar qualsevol activitat que no complisca amb els requisits indicats més amunt.