Los Microordenadors Atari

Natàlia Cervelló Fenollar

Tot va començar amb un enginyer elèctric i apassionat dels videojocs, Nolan Bushnell, que va decidir amb un company de treball, Ted Dabney, obrir un negoci que al principi anava a dedicar-se als videojocs. Amb aquesta idea en ment i 500 dòlars, van crear Syzygy, un moment… no parlarem de Atari?, i així és, al final va resultar que aqueix nom ja era triat, així que *Bushnell pensant en un nom fàcil de recordar, i li va vindre a la ment Atari. Ara que tenien un nom calia començar a fabricar diners (aqueixa era el seu major objectiu).

Sobre el nom i el logo Atari, saber que aquest ve d’una paraula d’origen japonés. Es tracta d’una paraula emprada per a designar alguna cosa semblança al «escac» dels escacs en el joc de taula japonés denominat Go. El seu logotip també va ser creat per la influència japonesa del nom, les tres barres estan basades en la forma de la muntanya Fuji.

L’empresa va començar treballant per a màquines recreatives, amb això Nolan Bushnell va crear el joc Pong, inspirat per un altre joc semblant que simulava el tennis de taula. El Pong es va convertir en un joc molt conegut a tot el món i amb ell van aconseguir el que seria el seu primer èxit.

Ted Dadney and Nolan Bushnell

Ted Dabney situado a la izquierda y Nolan Bushnell a la derecha. Están posando con la máquina arcade de su primer juego, el Pong.

En el video de abajo podemos observar este juego, inspirado en el Ping-Pong.

Els ordinadors Atari

Ara ens centrarem en els microcomputadors creats per aquesta empresa. Aquests van començar en 1979 quan Atari va decidir entrar en el món dels ordinadors domèstics, creant els microordinadors Atari 400 i Atari 800. Van ser una revolució dels ordinadors de 8 bits, disposaven de característiques tècniques superiors als dels ordinadors que hi havia en el mercat, entre els quals destacaven l’Apple II i el Commodore PET. Les seues diferències notables respecte a altres microordinadors radicaven en els seus circuits integrats específics, el CTIA/GTIA per als gràfics, POKEY per a la generació d’àudio i control de teclat i ANTIC que s’encarregava del text.

No va ser fins a 1983 quan va dissenyar un dels microordinadors més coneguts de la marca, el Atari 800XL, amb 64KB de memòria RAM, una millora en el teclat i una nova aparença exterior, distintiva de la sèrie XL. L’intèrpret del llenguatge Atari BASIC estava inclòs en el sistema, amb això podies fer els teus propis programes i jocs sense necessitat d’inserir un cartutx especial (en els microordinadors anteriors es necessitava). D’aquesta sèrie també es van traure el Atari 600XL (amb menys memòria RAM) i el Atari 1200XL (només als Estats Units). Per a aquests models era necessari l’ús d’un cartutx traductor per a poder usar els jocs dels Atari 800.

Programa senzill en Atari BASIC que ens mostra la resposta en saludar, depenent de l’elecció.

Aquest exemple s’ha programat en un emulador de les màquines de 8 bits de Atari.

Amb la compra de l’empresa per part de Jack Tramiel, que va ser el fundador de l’empresa Commodore International, l’empresa va deixar de fabricar els ordinadors de la sèrie XL, en el seu lloc van començar una altra sèrie d’ordinadors de 8 bits en 1985, la sèrie XE, i una altra de 16 bits, la sèrie ST. D’aquests ordinadors podem destacar el Atari 520ST, que disposava d’una nova interfície gràfica d’usuari anomenada GEM, semblant a les quals usaven els ordinadors d’Apple. També és el primer ordinador a incorporar entrada/eixida de so anomenada MIDI, aquest fet va fer que molts músics s’interessaren per aquests ordinadors. Durant els següents anys es van traure altres models de la sèrie ST amb diferents modificacions sobre el primer model.

Finalment l’empresa es va arriscar dissenyant models d’ordinadors de 32 bits, els Atari TT030 i Atari Falcon 030, molt bons per a treballar amb gràfics i so. Portaven moltes millores que els feien superiors als seus competidors, però com sempre, els productes *Atari no aconseguien obtindre l’èxit que esperaven. També per aquesta època es va llançar un ordinador portàtil de 16 bits, el Atari Portfolio.

Publicitat

Els anuncis televisius ajudaven a la venda dels seus productes, els que estaven dirigits als microordinadors i a les consoles ens mostraven a famílies sencera que es reunia enfront de l’ordinador per a poder gaudir dels jocs en família. Això ens donava a entendre que un producte d’aquestes característiques feia que la família s’ajuntara, bé per a estar tots junts jugant en el saló o per a ajudar en les tasques i aprendre amb aquests ordinadors. Alguns anuncis van ser patrocinats per esportistes famosos de l’època, com el futbolista Pelé que va aparéixer en algun d’ells.

Anunci per a publicitar jocs i programes de Atari per als seus ordinadors.

En l’una filla i la seua mare juguen a jocs educatius en el seu ordinador de la marca Atari, i així les dues aprenen mentre juguen. També es mostra com s’insereix un cartutx amb un joc en l’ordinador.

Quan els seus microordinadors estaven ja en el mercat, es van començar a llançar revistes per a l’usuari de *Atari, aquestes pretenien ser un suport per a qui començava a usar aquests nous sistemes, i en el seu interior mostraven programes i jocs, llistant les instruccions dels programes perquè els usuaris els escrigueren i executaren a la seua casa. D’aquesta manera es podia trastejar amb ells i millorar la seua utilitat.

Dos de les revistes més significatives sobre Atari als Estats Units.

Antic i A.N.A.L.O.G es dedicaven a informar sobre els ordenadors Atari de la generació 8 bits, proporcionant programes i jocs a manera de llista d’instruccions, perquè els usuaris a la seua casa pogueren provar els programes per ells mateixos i veure les capacitats de la seua màquina.

Consoles i videojocs

L’empresa Atari va tindre el seu major èxit amb un dels seus productes, que res té a veure amb el tema dels ordinadors del qual hem parlat. Atari va començar com a empresa de màquines arcade i amb el joc Pong. Així que no és d’estranyar que la seua fama arribara amb una consola de videojocs que van fabricar. Aquesta consola era la Atari VCS, més coneguda com Atari 2600. En ella s’inserien mitjançant cartutxos els jocs, es connectava a una pantalla de televisió i usant el “joystick” que venia en la caixa es començava a jugar. Atari va desenvolupar molts jocs per a aquesta consola i unit a això disposava d’unes bones prestacions que li van fer guanyar molts clients.

Anunci publicitari sobre la consola Atari VCS (Atari2600)

Amb la pila de jocs que es veu a la dreta ens volien ensenyar tots els jocs que tenien disponibles per a aquesta consola.

Des del seu inici l’empresa va dissenyar molts jocs, alguns d’ells (com el Pong ja esmentat) que van agradar molt als usuaris de consoles, per això aquests clients potencials decidien triar la Atari VCS abans que una altra consola. Més endavant, com no hi havia cap control sobre les llicències dels jocs, altres empreses, i fins i tot *Atari van començar a traure clons de jocs que ja havien creat uns altres, a la recerca de clients.

Com a curiositat, proveu d’escriure “Atari Breakout” en la pàgina de *google imatges i descobrireu una cosa interessant d’aquesta pàgina. Per als quals vulgueu entrar directament podeu fer-ho des d’ací: Atari Breakout

Jocs desenvolupats per l’empresa Atari, entre ells trobem a la dreta el Breakout i el Asteroids.

El Missile Command i el Centipede també eren jocs molt coneguts.

Els ordinadors Atari hui dia

En l’actualitat si volem tornar a sentir com s’usaven aqueixos ordinadors, que ara diem “retro”, tenim a la nostra disposició en la xarxa una gran llista d’emuladors que imiten el comportament d’aquestes màquines d’antany. Entre elles podem trobar la Atari800Win Plus, amb una interfície molt fàcil d’usar i molt intuïtiva, i que representa molt bé als ordinadors de 8 bits que van eixir entre els anys 70 i els 80.

Altres emuladors interessants són: Hatari, el Multi emulador M.E.S. S. (en el qual es poden trobar altres màquines), Javatari (en línia i disponible per a poder jugar a jocs), Steem Engine, Droid800 (per a dispositius mòbils) i molts més disponibles en la xarxa. La majoria d’aquests emuladors són de codi obert, així que si eres dels quals els agrada experimentar, pots modificar el codi i aconseguir millores o actualitzacions dels emuladors.

En l’actualitat, Atari és una filial de l’empresa francesa Infogrames que es dedica a jocs de mòbils i jocs en línia. Fins i tot han tret una app per a telèfons intel·ligents en la qual pots tornar a jugar als jocs que ja van aparéixer en les consoles com la Atari 2600.. Podem trobar això i molt més en la pàgina web de l’empresa www.atari.com/es.