Ordenadors Sinclair: Els equips assequibles dels 80
Antonio Estruch Miñana

A la fi dels anys 70 uns pocs visionaris apostaven perquè en les llars hagueren ordenadors de propòsit general, Steve Jobs (fundador d’Apple) i Bill Gates (fundador de Microsoft) són els més coneguts en part pel fet que les seues empreses encara existeixen, però ací anem a parlar de Clive Sinclair, un emprenedor anglés que ,amb una gran preocupació a llançar al mercat productes nous amb un preu reduït, va aconseguir que els seus ordinadors foren assequibles per a gran part de la població i gràcies a això molta gent va tindre amb ells el seu primer contacte amb el món de la informàtica.

Clive Sinclair: Les seues empreses i els seus microordinadors

Al juliol de 1961 Clive Sinclair va fundar Sinclair Radionics, on es van desenvolupar i van vendre productes electrònics amb oncapié en una grandària i preu reduït començant per la fabricació de components d’àudio però sense deixar de costat altres possibles negocis relacionats amb l’electrònica. D’aquesta manera van aparéixer productes com la calculadora Sinclair Executive, la primera calculadora de butxaca del món, el rellotge de polsera electrònic Black Watch i la mini televisió portatil Macrovision. A la fi dels 70 la companyia travessava per una molt mala situació financera, perquè alguns productes no van tindre bones vendes ni qualitat suficient, així que la companyia va ser en part nacionalitzada per a no desaparéixer, però a canvi Clive Sinclair va perdre el control majoritari.

Al juliol de 1977 Clive Sinclair fonga Science Of Cambridge, una companyia on comencen a desenvolupar-se alguns projectes nous que no són acceptats en Sinclair Radionics. En 1978 es comercialitza un d’aquests projectes, el Microcomputer Kit 14, un rudimentari microordinador dirigit a aficionats a l’electrònica que va tindre molt bona acceptació en gran part a causa del seu baix preu. El següent èxit va arribar en 1980 de la mà del ZX80, un xicotet ordinador que a penes comptava amb 1KB de RAM, però que el seu disseny, el seu baix preu, 100 lliures, al costat del seu fàcil ús i aprenentatge ja que usava el llenguatge BASIC, va permetre acostar al món dels ordinadors a molta gent. Aquests èxits van portar a Clive Sinclair orientar els seus esforços cap als microordinadors així que abandona definitivament Sinclair Radionics, reorienta els desenvolupaments de Science of Cambridge cap als microordinadors i li canvia el nom a l’empresa creant Sinclair Research, empresa sota la qual ix a la venda en 1981 el microordinador ZX81, una versió millorada del ZX80, i en 1982 el ZX Spectrum de 48KB l’equip que va ser el microordinador domèstic nº1 en vendes en europa en els anys 80.

 

Características del ZX Spectrum, por Internautas.tv

 

Anuncio RUN: La enciclopedia práctica del Spectrum

Edad de Oro del Software Español, inicios, empresas, juegos. Por Internautas.tv

 

Victor Ruiz, cofundador de Dinamic, habla de sus inicios e introduce el tema del desarrollo actual de videojuegos, resumen de Los Oficios de la Cultura – Diseño de videojuegos