El Llenguatge de Programació Python

guido van rossumPresentat a final dels vuitanta per Guido van Rossum com a successor del llenguatge de programació ABC. El nom del llenguatge prové de l’afició del seu creador pels humoristes britànics Monty Python.

Python és un llenguatge de programació interpretat amb filosofia que posa l’accent en la llegibilitat del seu codi. Es tracta d’un llenguatge multiparadigma, ja que suporta l’orientació a objectes, programació imperativa i programació funcional.

 

Una característica important de Python és la resolució dinàmica de nom. Un altre objectiu del disseny del llenguatge és la facilitat d’extensió. Tot i que la programació en Python es podria considerar en algunes situacions hostil a la programació funcional tradicional de Lisp , hi ha bastants analogies entre Python i els llenguatges minimalistes de la família Lisp .

Malgrat que la idea del codi clar i llegible no és un tema nou i ja es perseguia en la dècada dels setanta amb llenguatges com ara Pascal i COBOL, Python rescata aquesta idea i va ser dissenyat per a ser llegit amb facilitat, en què utilitza paraules on altres llenguatges utilitzarien símbols. El contingut dels blocs de codi (bucles, funcions, classes, etc.) es delimita mitjançant espais o tabuladors, coneguts com a indentació, abans de cada línia d’ordres pertanyents al bloc. Python es diferencia així d’altres llenguatges de programació que mantenen com a costum declarar els blocs mitjançant un conjunt de caràcters, normalment entre claus.

Python té una gran biblioteca estàndard, usada per a una diversitat de tasques. Els mòduls de la biblioteca estàndard es poden millorar per mòduls personalitzats escrits tant en C com en Python. Atesa la gran varietat d’eines incloses en la biblioteca estàndard, combinada amb l’habilitat d’usar llenguatges de baix nivell, com ara C i C++, que són capaços d’interactuar amb altres biblioteques, Python és un llenguatge que combina la seua sintaxi clara amb l’immens poder de llenguatges menys elegants.

En l’actualitat (2021), Python s’aplica en els camps d’intel•ligència artificial i aprenentatge automàtic (machine learning). Ocupa la 2a posició en el rànquing TIOBE de popularitat de llenguatges de programació (a una diferència de 0,7% amb l’actual número u, el llenguatge de programació C). Cal destacar que durant els últims vint anys només han aconseguit arribar a la primera posició els llenguatges C i Java.

Python


Naixement:1971
Evolució: Python 2 (2000); Python 3 (2008)
Influències de: ABC; Pascal; C; Lisp; COBOL
Influeix en: Go; JavaScript